Пътеводител

Пътеводител

 

  

Шофиране в България

 

 

Общ преглед:

С население от 7 300 000 души и площ от около 111 000 кв. км, България е сравнително малка държава. Почти всяка точка на територията на България, може да бъде достигната за шест часа с автомобил. Общата дължина на пътната мрежа в страната е 19 500 км. Морските градове Варна и Бургас са добре свързани със столицата и могат лесно да бъдат достигнати с кола, влак или автобус. Официалната валута на България е лев, но в много случаи се приемат плащания в чужди валута, особено в туристическите области на страната.

 

Изисквания за наем на кола:

За да наемете автомобил трябва да сте на възраст от поне 21 години, както и да притежавате валидна шофорска книжка от поне една година. В допълнение към това трябва да представите и валиден паспорт или лична карта.

 

Ограничения на скоростта:

 Максимално разрешената скорост в България е:

  • Населени места – 50 км/ч
  • Междугардски път – 90 км/ч
  • Магистрали – 140 км/ч

 

Правила за движение:

В България движението е в дясната лента на платното. Използването на колани е задължително за всички пътници, с изключение на бременните жени. Водачите на превозни средства винаги трябва да дават предимство на пешеходците на пешеходните пътеки тип “Зебра”. В определени райони на територията на страната, пътищата не са в добро състояние и част от маркировката може да липсва.

В селските райони има опасност от живорни, които пресичат пътищата. В случай на инциденти по вина на водачите, наказанията могат да варират от глоба в размер на 40 лева до доживотен затвор, в зависимост от тежеста и последствията на инцидента. Спешния телефон, на който може да позвъните при извънредни ситуации и инциденти на пътя е 112.

 

Пътни такси:

За да шофирате  в България трябва да закупите т.нар винетка, която е малък стикер, който показва, че сте платили такса, която се изисква, за да използвате извънградските пътища в страната. Цената на винетката, в повечето случаи ще бъде включена в цената на колата, която наемате, така че не е нужно да плащате отделно.

 

Бензиностанции:

Бензиностанции са разположени по пътищата и са леснодостъпни . Повечето от тях са с фиксирано работно време и не са отворени през нощта, но някои от тях, особено тези в в близост до столицата и по-големите градове са отворени 24 часа.

 

 

 

Летища в България

 

 

Летище София:

Летище София е най-голямото и най натовареното летище в България. Намира се на изток от центъра на града. Всяка година то обслужва над 3 500 000 пътници, по голямата част от които пътуват по международни линии. Летището разполага с два терминала, първия от които е построен през 1935 г., а втория през 2006. Мото-Пфое Рент-А-Кар разполага с офис на летището, където може да ви предложим пълната ни гама от коли под наем.

Мото-Пфое Рент-А-Кар ви предлага и трансфери в България и чужбина, както и от летището до хотели в града. В допълнение към това можем да ви предоставим и множество от допълнителни услуги, като кола под наем с шофьор, безплатна доставка и връщане на автомобила на всеки адрес в рамките на  града, както и коли под наем без предварителна резервация.

 

Летище Варна:

Летище Варна е второто по големина летище в България. Намира се на северозапад от центъра на града, близо до град Аксаково. Центъра на града е разположен на разстояние от 8км от летището, като по него може да се стигне с автомобил по основната пътна артерия на града – булевард Владислав Варненчик.  Средногодишният поток от пътници, които използват летището наброява 1 100 000 души.

Летището е натоварено основно през лятото, когато града се посещава от много туристи. Мото-Пфое Рент-А-Кар поддържа офис близо до летището, където разполагаме с коли под наем, така че да можете да достигнете бързо и лесно до всяка точка на града, или до вашата почивна дестинация на българското черноморие.

Като екстри към нашата основна услуга можем да ви предложим допълнителни автомобилни аксесоари, като например навигационна система, детско столче, багажник и др.